Benchmarkaa myös tarinaa ja rakenna menestysstrategiasi!

Eilen julkistimme Finpron Education Export Finland -kasvuohjelman tilaaman benchmarking-selvityksen koskien maailman menestyneimpien koulutusvientimaiden toimintamalleja. Kestävä ja pysyvä kilpailuetu on näissä maissa pitkäaikaisen ja systemaattisen työn tulosta. Menestyksen salaisuus ei avaudu pelkästään tämän päivän toimintaa tarkastelemalla. On tarpeen tunnistaa näiden toimintamallien takana oleva tarina: missä olosuhteissa ja miten menestyjät ovat onnistuneet luomaan pysyvää kilpailuetua itselleen.

Menestystarinan ymmärtäminen auttaa meitä ymmärtämään sitä, että olemme täällä Suomessa koulutusviennin osaltamme vasta tarinamme alkumetreillä. Perusasiat on syytä laittaa kuntoon, ja tähdätä pitkäjänteisesti ja sinnikkäästi tulevaan. Sama juttu koskee myös yrityksiä. Benchmarkauksessa ei voi vain kopioida toimintamalleja ja liimata niitä omaan toimintaan.

Strategisen johtamisen näkökulmasta suora kopiointi ohjaa hintakilpailuun sekä jatkuvaan kustannusten ja prosessien tehostamiskierteeseen. Benchmarkauksen tekeminen kohteen tarinaa ymmärtäen auttaa kehittämään itselle entistä paremman toimintamallin. Näin lähestymme Sinisen meren ajattelua: rakennamme itsellemme kilpailijoista erottuvan ja ainutlaatuisen tavan toimia. Menestystrategia syntyy tunnistamalla maailman parhaita, oppimalla koko tarinasta ja rakentamalla itselle omaan tarinaamme sopivan ainutlaatuisen tavan toimia.

 

KTT Lauri Tuomi

Lauri Tuomi toimii Fountain Park Oy:n strategisena kumppanina, strategiatyön asiantuntijana ja koulutussektorin kehittäjänä. Hän on taustaltaan kauppatieteiden tohtori ja edellisessä tehtävässään hän toimi tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnasta vastaavana vararehtorina Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.

Suosittelemme

Oletko uuden ajan strategiavirkistäjä? – Kolmella vinkillä alkuun

Perinteisesti strategian uudistamisen yhteydessä on puhuttu strategian päivityksestä, jolloin kyseessä on ollut usein varsin raskas ja mittava toimintaprosessi. Strategian virkistys on päivitykseen verrattuna joustavaa ja ketterää toimintaa. Virkistyksellä varmistetaan, että emme jää vanhenevan strategian… Lue lisää!

Tekemällä paranee – oletko digiajan strategian tekijä?

Viime viikolla minulla oli mahdollisuus esiintyä Pirkanmaan Pilkahdus 2015 -ennakointiseminaarissa kertomassa tulevaisuuden tekemisen työvälineistä. Seminaarin oli toteuttanut Pirkanmaan liitto yhdessä Fountain Parkin kanssa. Seminaarissa käytiin aktiivista keskustelua alueen tulevaisuudesta. Verkkoaivoriihi oli… Lue lisää!

Toiminta-ajatus – tuo strateginen energiapakkaus

Isokin yritys tai organisaatio voi jäädä menneisyytensä erinomaisuuden vangiksi, jos johto ei ole valppaana. Sanoma Media Finland Oy:n toimitusjohtaja Pia Kalsta toteaa viisaasti uusimmassa Ekonomi-lehdessä, että ”aiempi menestys voi myös jarruttaa kehitystä”. Strategiaprosesseissa olen usein… Lue lisää!