Johtaja, osallista viisaasti, saat tietoa päätöksenteon tueksi

Johtaja, osallista viisaasti, saat tietoa päätöksenteon tueksi

Yhteiskehittämisestä voimaa

Johtaja, otatko henkilöstösi osaksi muutosta? Jos et, saat tästä syitä sille, miksi se kannattaisi.

”Muutoksen nopeus on kasvanut, monimutkaisuus on kasvanut ja ennakoitavuus vaikeutunut. Ratkaisuja syntyy vasta, kun ongelman osapuolet pääsevät toimijoiksi yhteiseen tilaan. He lähtevät yhdessä synnyttämään täysin uniikkia ratkaisua.” – Olli-Pekka Heinonen, opetushallituksen pääjohtaja.

Mielestäni Heinonen onnistuu kiteyttämään dialogisuuden perusidean erinomaisella tavalla Sitran tuoreessa artikkelissa. Samalla tasolla toimiminen sekä asioiden edistäminen yhteisessä luottamuksen tilassa on dialogin sekä yhteiskehittämisen ydin, jota erityisesti johtajien tulisi työssään hyödyntää.

Hyvä johtaja tunnistaa työntekijöiden luontaiset tarpeet

Työterveyslaitos on määritellyt hyvän johtamisen kriteerit viiteen eri osa-alueeseen, joista kenties kovimmassa nosteessa on viides teema; uudistuminen ja osallisuus. Kyseinen teema on syvällä yrityksemme visiossa ja olemmekin jo yli 18 vuoden ajan toimineet osallistavan, ketterän sekä dialogisen johtamisen puolestapuhujina.

Maslow’n tarvehierarkian on todettu useaan kertaan olevan aikansaelänyt ja vailla vedenpitävää tutkimusnäyttöä, mutta osallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunteet tunnistetaan kuitenkin yhä vahvana osana ihmisen perustarpeiden kirjoa. Ihminen on pohjimmiltaan laumaeläin ja hyvinvointimme riippuu suurelta osin siitä, miten meidät tunnistetaan yhteisön jäseninä. Tämän ominaisuuden huomioiminen työpaikoilla esimerkiksi ”me-henkeä” nostattamalla, osaamista sekä organisointia kehittämällä ja aktiiviseen vuorovaikutukseen kannustamalla edellyttää esimiehiltä osallistavaa johtamistapaa.

Joukkojen viisaudesta tutkittua ja todettua

Jacob Morgan kertoo kirjassaan ”The future of work” DARPAN tutkimuksesta, jossa haluttiin testata kollektiivisen älykkyyden merkitystä ongelmanratkaisussa. Kymmenen sääilmapalloa sijoitettiin USA:n eri osiin ja eri yliopistojen opiskelijoista koostuvat tiimit valjastettiin etsimään nämä pallot mahdollisimman nopeasti. Voittajatiimille oli luvassa mehukas rahapalkinto.

DARPA oli varannut etsinnöille aikaa vähintään viikon, mutta MIT:n yliopisto voitti kisan lopulta noin yhdeksässä tunnissa. Syy tähän? Joukkojen viisaus ja yhteiskehittäminen. MIT:n tiimi ymmärsi sosiaalisen median hyödyntämisen ja erilaisten ”porkkanoiden” tarjoamisen suurille ihmismassoille olevan etsintöjä huomattavasti helpottava sekä nopeuttava lähestymistapa.

Johtaja suunnannäyttäjänä

Nykyajan johtajien tuleekin siis varmistaa, että työntekijät voivat toimia jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään, jotta informaation vaihtaminen ja yhteiskehittäminen on mahdollista ajasta ja paikasta riippumatta. Johtajien tulee huomioida työntekijät päätöksentekoa vahvistavana potentiaalina, eikä eristää heitä tärkeistä prosesseista. Eristäminen luo pahimmassa tapauksessa työpahoinvointia ja epäluuloisuutta, kun taas aktiivinen vuorovaikutus organisaation sisällä välittyy hyvänä fiiliksenä myös asiakkaalle.

Lisää aiheesta