Hallituksen yksi kärkihankkeista lupaa yhdistää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut asiakaslähtöisiksi kokonaisuuksiksi. Tavoitteena ovat asiakaslähtöiset palveluketjut, jotka saadaan aikaiseksi lisäämällä kansalaisten osallisuutta ja kokemusasiantuntemuksen käyttöä.
Tavoite kuulostaa hyvältä!
Tässä valossa on vähintäänkin harmillista, että yleinen keskustelu tällä hetkellä keskittyy rakenteiden uudistamiseen. Eikö rakenteet pitäisi suunnitella siten, että ne palvelevat tarpeita? Jos näin on, niin keskustelu pitäisi suunnata kärkihankkeen tavoitteen suuntaan: miten kansalaisten osallisuutta voitaisiin lisätä.
Toisin kuin luullaan, kansalaiset ovat hyvin perillä siitä, millaisia palveluita tarvitsevat ja mistä palvelut haluavat hankkia. Valitettavaa on, että kansalaisten osallisuuden lisäämisen tavoite näkyy tällä hetkellä vain puheissa. Tai oikeastaan ei edes puheissa vaan paperilla. Puheissa kuulee täysin vastakkaisia argumentteja. Luullaan, että kansalaisilta saadaan kysymällä toivomuslista, jota ei voida täyttää. Samalla pelätään kysyä, jotta ei anneta kuvaa siitä, että kaikki olisi mahdollista.
Ei se näin mene! Kansalaiset ymmärtävät kyllä, että leikkauksia pitää tehdä, jotta rajalliset resurssit kohdentuvat mahdollisimman fiksusti.
Olemme omissa hankkeissamme osallistaneet kansalaisia, he pitävät tärkeänä sote-palvelujen järjestämisessä seuraavia asioita:
- Ihmisen oman vastuun painottaminen, puolesta tekemisen välttäminen
- Palvelujen keskittäminen yhdelle luukulle
- Asiakkaan oman päätöksenteon vahvistaminen hoidon ja tarvittavien palvelujen suhteen
- Tasa-arvoisen palvelujen käytön mahdollistaminen
- Asiakkaan kannalta parhaan ratkaisun löytäminen
Miltä tämä kuulostaa? Ei mahdottomia vaatimuksia, vai mitä?
Ehdotan, että käännetään katseet kansalaisiin ja kysytään heiltä. Sitten tehdään rakenteet tarpeiden mukaisiksi.
PS. Kansalaiset käyttävät sähköisiä palveluita mielellään ja odottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluilta parempaa sähköistä saavutettavuutta. Kirjoitan niistä enemmän seuraavassa blogissa.