Ammenna kansanperinteen voimaa johtamisessa

Suomessa on paljon sanontoja, joilla meitä opetetaan jo lapsesta lähtien suhtautumaan asioihin menneiden polvien hyväksi näkemällä tavalla.

”Puhuminen on hopeaa, vaikeneminen kultaa”, ”Oma maa mansikka, muu maa mustikka”, ”Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan”, ”Parempi virsta väärää kuin vaaksa vaaraa” ja monet muut ovat kaikille tuttuja elämänviisauksia.

Vastaavanlaisia on kaikkialla, mutta kulttuurista toiseen siirryttäessä ne yleensä muuttuvat. Yksi sellainen, joka meidänkin kulttuurissamme tunnetaan, on asian jättäminen ”Herran haltuun”, suurempien voimien hoidettavaksi. Suomalaisessa jokapäiväisessä elämässä ei tällä sanonnalla kuitenkaan ole paljon käyttöä. Sen sijaan arabimaissa ”ins’allah” on tavanomainen ja sopiva tapa kiertää omaa henkilökohtaista vastuuta. ”Asia hoituu, jos jumala suo”.

keskustelu2

Arabimaassa toiminut suomalaisjohtaja ei antanut periksi, vaan ryhtyi etsimään sellaista arabiankielistä sanontaa, joka tarkoittaisi henkilön sitoutumista hänelle määrättyyn tehtävään. Jo ennen öljylähteitä arabit ovat luoneet vauraita kulttuureita, joten johtaja oli päätellyt sen perustuneen työntekoon ja hyvään työmoraaliin. ”Tarvitsin sanonnan, joka antaisi tukea sille, että henkilö voisi itsekin vaikuttaa lopputulokseen. Jotain, joka tarkoittaisi suurinpiirtein ”luvattu on tehty”.

Hän sai tietää, että helmenkalastuksessa oli ollut käytössä kaikkien tuntema mutta jo käytöstä poistunut sana ”is halhe”. Kun helmiä sukeltava sanoi tämän isännälleen, hän tarkoitti, että jos hän löytää helmen, hän tuo sen isännälleen.

”Aloitin seuraavan strategiapalaverin sanomalla tämän sanan. Puolet porukasta oli kuin eivät olisi koskaan kuulleetkaan sitä, mutta eräs vanhempi kysyi, mistä olin kuullut sanan. Hän myös korjasi ääntämystäni. Pyysin häntä kertomaan muillekin arabiaksi, mitä sana tarkoitti. Seuraavan varttitunnin ajan sanan merkitys selvisi kaikille. Nuorempien ilmeet paljastivat, että he olivat ensin aivan hämmästyneitä, vanhempien ilmeet olivat iloisia. Pyysin sitten erästä nuoremmista kertomaan, mitä sana merkitsi henkilökohtaisesti hänen työssään. Mitä jos sen sijaan, että sanoo ”ins’allah”, sanoisikin ”is halhe”? Hän kertoi, ettei hän ollut tiennytkään heidän kulttuurissaan olleen tällaista juttua.”

 

Suosittelemme

Henkilöstö ja kulttuuri ratkaisevat yritysoston onnistumisen

Yritysostot ovat helpompia toteuttaa kuin saada toimimaan. Yritysostoprosessin tekninen toteutus, kaupan kohteen tutkiminen arvonmäärityksineen ovat haastavia ja aikaa vieviä tehtäviä, jotka täyttävät johdon kalenterit ennen kauppaa. Mutta eri tutkimusten mukaan 50-80% yritysostoista ei kuitenkaan saavuta… Lue lisää!

Tajunta räjähti – myynnin pahin este on myyjä itse?

Sain mahdollisuuden kuunnella Sales Academyn -tilaisuudessa ruotsalaista myyntikoulutusgurua Per Langea. Pitkästä aikaa esitys oli jotakin, mikä löi samalla lekalla päähän ja toisaalta johti ajatukset konkreettisesti uusille urille. Mitä kuulin ja mitä opin? Jokainen organisaatio, yksityinen ja julkinen,… Lue lisää!

Tarvitseeko strategiaa jalkauttaa?

Parhaimmillaan onnistunut strategiaprosessi on sellainen, että strategian valmistuttua johto voi huokaista helpotuksesta.… Lue lisää!