Pää kylmänä ja mieli avoinna johtamisen koukeroissa

Johtamisen koukeroissa voi eksyä loppumattomaan spiraaliin – miten pitää pää kylmänä ja mieli avoinna uudessa pestissä?

Tuliko loman aikana otettua vastaan isot saappaat syksyllä jalkaan vedettäviksi? Oliko olo heinäkuun lämmössä vielä varman luottavainen, mutta nyt tositoimien alkaessa pulssi kohoaa kummasti? Ei huolta, tiedät varmasti kuinka toimia! Mutta parhaimmatkin meistä hyötyvät ympärillä olevasta luotettavasta tiimistä ja oikea-aikaisesta tuesta.

Olemme tukeneet tuoreita toimitusjohtajia erilaisten johtamisen tilanteiden äärellä jo lähes vuosikymmenen, keräten taskuumme parhaita oppeja eri toimialoilta. Haluammekin tarjota sinulle, uusi johtaja, tukea jotta saat uuden organisaation nopeasti haltuun.

Tutustu ja suunnittele

Uuden johtajan etsikkoajaksi on perinteisesti laskettu ensimmäiset 100 päivää organisaatiossa. Alussa aikaa kuluu toki talon tavoille oppimiseen, uusiin kollegoihin ja tiimeihin tutustumiseen sekä organisaation syvimmän olemuksen hahmottamiseen.

Kun kaikki on uutta, on korvat hyvä pitää höröllä hiljaisten signaalien varalta, ja samalla pohtia ensimmäisen 100 päivän toimintasuunnitelmaa. Jokainen käyttää etsikkoaikansa parhaaksi havaitsemallaan tavalla, mutta omaa suuntaa voi hahmotella esimerkiksi näiden kysymysten avulla:

  • Mitä haluan näiden 100 päivän aikana saavuttaa?
  • Mitä minun tulee tehdä, jotta pääsen haluamiini tavoitteisiin?
  • Mitä esimieheni ja tiimiläiset minulta odottavat?
  • Mistä aiheista esimieheni ja tiimiläiset haluavat erityisesti vaihtaa ajatuksia?

Kuuntele herkällä korvalla

Muodosta nopeasti kattava ymmärrys yrityksen tilasta ja kulttuurista, ja kerää talteen konkreettiset ehdotukset menestyksen aikaansaamiseksi. Näytä henkilöstölle, että uutena johtajana arvostat heidän ajatuksiaan tulevasta yhteisestä taipaleesta.

Nykytilanteen kartoittamisen, tiedon keräämisen, tiimien motivoimisen ja yhteisen tulevaisuuden rakentamisen voi aloittaa esimerkiksi kaikille avoimella työpajalla tai verkossa toteutettavalla aivoriihellä, jossa käydään läpi henkilöstön, toiveita, huolia, odotuksia sekä muutostarpeita. Verkkopohjaisen osallistamisen voi tehdä uuden johtajan aloittaessa helpoksi niin, ettei johtajan tarvitse itse kuluttaa liikaa aikaa osallistumispolkujen kokoamiseen, vaan ne voi rakentaa näppärästi vastaamaan tarpeita esimerkiksi meidän avullamme.

Viesti ja toteuta

Kun henkilöstö ja organisaation tärkeimmät sidosryhmät on osallistettu ideoimaan tulevaa, kaikkia kiinnostaa, mitä seuraavaksi tapahtuu. Millaisiin muutoksiin yhteisten pohdintojen myötä on päädytty, millä aikataululla asioita toteutetaan ja mitä se kultakin vaatii.

Usein uuden toimitusjohtajan uskotaan, ja ehkä jopa toivotaan tuovan tullessaan muutoksen tuulia, joten aktiivinen viestintä ja joukkojen innostaminen kannattaa.

Olemme koonneet tosielämän tilanteita ja konkreettisia vinkkejä yksiin kansiin Uuden johtajan 100 päivää -oppaaseemme, jonka voit ladata maksutta täältä. Älä myöskään epäröi olla meihin yhteydessä, jos kaipaat tukea muutoksen läpivientiin tai strategiatyön eri vaiheisiin.

Lukemisen arvoinen on myös Daniel Golemanin artikkeli The Focused Leader, jossa painotetaan eri keskittymisen kohteita, joita johtajan tulisi työssään huomioida.

Linnea Pitkänen

Linnean vastuualueet liittyvät myyntiin ja markkinointiin, ajoittain hän häärii myös asiakasprojektien parissa. Hän on kiinnostunut eri työelämän ilmiöistä, ja haastaa itseään mielellään asiassa kuin asiassa. Linnea nauttii erityisesti muiden auttamisesta ja yhdessä tekemisestä. LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/linnea-pitk%C3%A4nen/

Suosittelemme

Megatrendit 2020 -trendiraporttien lueskelu ei ole ennakointia

Megatrendit tulevaisuuden suunnannäyttäjinä? Kun vuosiluvussa vaihtuu vähintään kaksi merkitsevää numeroa, se jostain syystä käynnistää paljon runsaamman trendiraporttien tulvan kuin normaali vuodenvaihde. Miksi näin? Uskoitpa sitten enemmän lineaariseen tai sykliseen aikakäsitykseen, niin pohjalla on… Lue lisää!

Autuasta elämää dialogin voimin

Tulevaisuuden työelämässä organisaation sydän sykkii dialogille Tilburgin yliopiston professori ja kirjailija Erik Vermeulen herätteli FIBS ry:n Future of Work -tilaisuudessa taannoin meitä kuulijoita siitä, kuinka visionääristen, kapinallisten ja jopa hullujen johtajien aika alkaa olla ohi. Valovoimaisten… Lue lisää!

Positiivista pöhinää päättäjien piirissä – osallisuus edelleen kuntien kuuma peruna

Osallisuus on pop! Viikon verran mietittyäni tulin siihen lopputulemaan, että Kuntamarkkinat osoittivat jälleen kerran toimivuutensa! Virkeällä verkostoitujalla oli kaksi päivää kädet täynnä, kun sai käydä toinen toistaan kiinnostavampia keskusteluja niin kunta- kuin maakuntapäättäjien kanssa. Mahtuipa… Lue lisää!

Koululaiskysely toi tietoa 100 000 koululaisen harrastustoiveista tänäkin vuonna

Haastattelimme opetus- ja kulttuuriministeriön neuvottelevaa virkamiestä Iina Berdeniä pitkän yhteistyötaipaleemme innostamina. Jo kolmatta kertaa toteutettu valtakunnallinen koululaiskysely toi jälleen uutta tietoa koululaisten harrastustoiveista ja ajankohtaisista aiheista, kuten mitä koululaiset toivovat… Lue lisää!

Toimivampi työyhteisö teillekin? Näin vahvistat yhteistä kipinää

Toimiva työyhteisö on kilpailuvaltti Hei johtaja! Oletko kartalla siitä, mikä motivoi henkilöstöäsi parhaiten? Entä tiedätkö, millainen ilmapiiri työpaikalla on viime aikoina vallinnut? Ovatko palautteeseen liittyvät käytännöt kunnossa? Kukkiiko luovuus? Toimiva työyhteisö on monen asian summa.… Lue lisää!

Muodottomasta taikinamöykystä kauniiksi kakuksi julkisen toimijan ja asiantuntijan yhteistyöllä

Mitä saadaan, kun julkisen toimijan ja asiantuntijan viisaat päät lyödään yhteen? Tässä tapauksessa parhaita mahdollisia palveluita ikääntyneille. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä halutaan varmistaa, että ikääntyneiden palvelut toimivat parhaalla mahdollisella tavalla tukemassa ikäihmisten… Lue lisää!