Pönötyksestä viritykseen – näin alkuun hallitustyön uudistamisessa!

Uusimman tutkimukseni tulokset* kertovat karulla tavalla, että strategioita uudistettaessa johtamisen uudistaminen ja hallituksen oman toiminnan uudistaminen tahtovat unohtua. Tuloksena on uljas uusi strategia, mutta meno jatkuu kuin ennenkin.

Pönöttävien ja unohtuvien strategioiden aikakaudesta ollaan siirtymässä jatkuvasti muotoutuviin, arjen toimintaa ohjaaviin strategioihin. Tämä haastaa myös hallituksen uudistamaan toimintatapojaan.

Aloita siirtymällä rullaavaan strategiatyöhön. Varmista, että strategiaa tarkastellaan sopivina annoksina jokaisessa kokouksessa. Muutostarpeita havaittaessa hallituksen tulee olla valmis tekemään nopeita ja ketteriä uudistuksia välittömästi.  Enää ei tarvitse jäädä odottamaan seuraavaa, hamassa tulevaisuudessa odottavaa strategian päivityskierrosta.

Talouden ja toiminnan raportointi ovat jo vakiotavaraa hallitusten agendalla. Yrityksen toimintakuntoa virittävä hallitus vaatii toimitusjohtajalta myös johtamiskäytäntöjen uudistamisen raportoinnin. Näin johto pysyy virkeänä, ja hallitus voi myös sparrata toimivaa johtoa käytäntöjen uudistamistyössä.

Näillä neuvoilla luot pohjan sille, että koko yritys, hallitus ja johto pysyvät vireänä. Strategia muuttuu eläviksi käytännöiksi, ja mikä parasta – menestyksen eväät on luotu!

 

*) Suomalaisen johtamistyön tutkimuksen (Tuomi, Lauri ja Sumkin, Tuula, Profitmakers Oy) kumppanit olivat Helsingin seudun kauppakamari (www.helsinki.chamber.fi) , Suomen yrittäjät (www.yrittajat.fi) sekä Fountain Park Oy (www.fountainpark.fi). Tutkimus tulee olemana pohjana seuraavalle kirjallemme. Lisäksi tulossa on blogeja ja artikkeleita.

KTT Lauri Tuomi

Lauri Tuomi toimii Fountain Park Oy:n strategisena kumppanina, strategiatyön asiantuntijana ja koulutussektorin kehittäjänä. Hän on taustaltaan kauppatieteiden tohtori ja edellisessä tehtävässään hän toimi tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnasta vastaavana vararehtorina Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.

Suosittelemme

”No, tämähän ei koske meitä” – vai koskeeko? Varo strategista sokaistumista!

Joskus mietin, mikä aiheuttaa organisaatioissa strategisen sokaistumisen muutokselta. Eräs suurimpia muutoksia on kohtaamassa yliopistoja. Tämän tulevaisuuskuvan kuultuaan eräs ylimmän johdon edustaja tokaisi: ’No, tämähän ei sitten meitä koske’.… Lue lisää!

5 syytä, miksi strategia ei toteudu

Monissa organisaatioissa pohditaan syitä miksi strategia ei toteudu. Esimerkiksi strategiaan kirjattu alansa menestyjäyritykseksi haluaminen ei vielä riitä, vaan matka sinne vaatii pitkäjänteistä ja kurinalaista työtä, kokeiluja, oppimista sekä ennakointia.… Lue lisää!

Älä jäykistele – kolme virkistävää strategiavinkkiä vuodelle 2017

Ainakin yksi uuden vuoden lupaus kannattaa pitää, eli ”lupaan uudistaa strategiatyön muodot”. Perinteiset strategiatyön jäykät mallit on syytä virkistää. … Lue lisää!