Vaikuttavan johtamisen täsmävinkit – muista nämä 4 asiaa kehittämistyössä

Tulevaisuuden johtaminen on kestävää, osallistavaa sekä esimerkkejä edukseen hyödyntävää. Vaikuttavan ja tulevaisuusorientoituneen johtajan korvat ovat jatkuvasti höröllä sille, mitä sanottavaa organisaation henkilöstöllä ja sidosryhmillä on.

1. Kaikki viisaus ei asu johtajan päässä – anna sidosryhmille mahdollisuus vaikuttaa

Fiksu johtaja ymmärtää, että kokenut johtoryhmäkään ei voi tietää kaikkea, mitä henkilöstö, asiakkaat ja yhteistyökumppanit ajattelevat. Siksi muutos- ja kehittämistilanteissa on erittäin tärkeää osallistaa kaikki sidosryhmät, jotka ovat keskeisiä onnistumisen kannalta ja joilla saattaa olla liiketoiminnan kannalta olennaista tietoa. Hyvä ja avoin vuorovaikutus edesauttaa sitoutumista, vähentää muutosahdistusta ja johtaa parempiin tuloksiin. Parhaimmillaan luutuneet käsitykset saavat kyytiä, ja prosessin aikana löydetään arvokkaita heikkoja signaaleja tulevaisuuden mahdollisuuksista.

2. Hyödynnä dialogin parhaat puolet

Sidosryhmien välinen dialogi tuo johdon käyttöön arvokasta tietoa eri ydinryhmien tarpeista ja toiveista, joiden avulla liiketoimintaa voidaan suunnata ja kehittää kohti yhteistä menestystä. Kun sidosryhmillä on mahdollisuus antaa villeimmät ideansa ja kehitysehdotuksensa yrityksen liiketoiminnan polttoaineeksi, lisätään niin työtyytyväisyyttä kuin innostusta yhteiseen kehittämiseen. Kuulluksi tuleminen ja itselle tärkeiden teemojen eteenpäin vieminen sitouttaa ja motivoi henkilöstöä työskentelemään yhteisten päämäärien eteen. Ajasta ja paikasta riippumaton mahdollisuus olla osana yhteistä kehittämisprosessia ideoimalla, arvioimalla sekä ajatuksia jatkojalostamalla tuo syvemmän ulottuvuuden strategiseen johtamiseen ja jättää osallistujiin vahvan muistijäljen.

3. Viesti selkeästi siitä, mitä halutaan saavuttaa

Yhteisiin asioihin vaikuttaminen on parhaimmillaan mielekästä sekä innostavaa. Kun johto osaa viestiä tarpeeksi selkeästi sen, miksi osallisuus ja vaikuttaminen on yksilön, organisaation sekä sen sidosryhmien kannalta tärkeää, ymmärtää yhteiseen kehittämiseen osallistuva omien ideoidensa arvokkuuden. Kun osallistujalle on selvää, miksi hän osallistuu ja mihin hän osallistumisellaan vaikuttaa, sitoutuu hän myös todennäköisemmin prosessiin pidemmäksi ajaksi.

4. Vedä hihasta valttikortit – sitouta ja osallista

Osallistavan dialogin keskiössä on prosessin läpinäkyvyys sekä sen keskusteleva ote. On tärkeää, että osallistujat pääsevät itse kertomaan, mikä on heille merkityksellistä sekä näkemään ja arvioimaan muiden tärkeinä pitämiä asioita. Uudet ideat ja oivallukset sekä yhteinen käsitys voidaan muodostaa vain vuorovaikutuksen avulla. Organisaation kehittämisprosessit saavat potkua sidosryhmien arvokkaista ideoista. Yhteisen tilannekuvan ja tulevaisuuden suunnan hahmottaminen helpottuu, kun kaikki halukkaat ovat saaneet jakaa näkemyksiään ja priorisoida tärkeimmät panostusta vaativat päämäärät.

Lisää vinkkejä vaikuttavan johtamisen tueksi saat osallistajan oppaastamme.

Hanna Niemelä

Hanna on projektipäällikkönä Fountain Parkissa ja tekee työtä julkisen puolen sekä yritysasiakkaiden kanssa.
”Inspiroidun päivittäin ihmisten viisaudesta ja siitä, että yhä useammin tätä joukkojen viisautta myös osataan hyödyntää.”

 

Suosittelemme

Megatrendit 2020 -trendiraporttien lueskelu ei ole ennakointia

Megatrendit tulevaisuuden suunnannäyttäjinä? Kun vuosiluvussa vaihtuu vähintään kaksi merkitsevää numeroa, se jostain syystä käynnistää paljon runsaamman trendiraporttien tulvan kuin normaali vuodenvaihde. Miksi näin? Uskoitpa sitten enemmän lineaariseen tai sykliseen aikakäsitykseen, niin pohjalla on… Lue lisää!

Autuasta elämää dialogin voimin

Tulevaisuuden työelämässä organisaation sydän sykkii dialogille Tilburgin yliopiston professori ja kirjailija Erik Vermeulen herätteli FIBS ry:n Future of Work -tilaisuudessa taannoin meitä kuulijoita siitä, kuinka visionääristen, kapinallisten ja jopa hullujen johtajien aika alkaa olla ohi. Valovoimaisten… Lue lisää!

Positiivista pöhinää päättäjien piirissä – osallisuus edelleen kuntien kuuma peruna

Osallisuus on pop! Viikon verran mietittyäni tulin siihen lopputulemaan, että Kuntamarkkinat osoittivat jälleen kerran toimivuutensa! Virkeällä verkostoitujalla oli kaksi päivää kädet täynnä, kun sai käydä toinen toistaan kiinnostavampia keskusteluja niin kunta- kuin maakuntapäättäjien kanssa. Mahtuipa… Lue lisää!

Koululaiskysely toi tietoa 100 000 koululaisen harrastustoiveista tänäkin vuonna

Haastattelimme opetus- ja kulttuuriministeriön neuvottelevaa virkamiestä Iina Berdeniä pitkän yhteistyötaipaleemme innostamina. Jo kolmatta kertaa toteutettu valtakunnallinen koululaiskysely toi jälleen uutta tietoa koululaisten harrastustoiveista ja ajankohtaisista aiheista, kuten mitä koululaiset toivovat… Lue lisää!

Toimivampi työyhteisö teillekin? Näin vahvistat yhteistä kipinää

Toimiva työyhteisö on kilpailuvaltti Hei johtaja! Oletko kartalla siitä, mikä motivoi henkilöstöäsi parhaiten? Entä tiedätkö, millainen ilmapiiri työpaikalla on viime aikoina vallinnut? Ovatko palautteeseen liittyvät käytännöt kunnossa? Kukkiiko luovuus? Toimiva työyhteisö on monen asian summa.… Lue lisää!

Pää kylmänä ja mieli avoinna johtamisen koukeroissa

Johtamisen koukeroissa voi eksyä loppumattomaan spiraaliin – miten pitää pää kylmänä ja mieli avoinna uudessa pestissä? Tuliko loman aikana otettua vastaan isot saappaat syksyllä jalkaan vedettäviksi? Oliko olo heinäkuun lämmössä vielä varman luottavainen, mutta nyt tositoimien alkaessa pulssi… Lue lisää!