Vinkkilista uudelle toimitusjohtajalle – mieti nämä ennen sopimuksen allekirjoittamista

Sinua harkitaan yrityksen toimitusjohtajaksi. Kenties tämä tulee yllätyksenä, kenties olet itse hakenut paikkaa. Joka tapauksessa, loistavaa, onneksi olkoon! Muistatko mitä pitää ottaa huomioon, kun harkitsee paikan vastaanottamista?

Kokosin pienen vinkkilistan, joka perustuu omiin vuosien kokemuksiini sekä keskusteluihin eri alojen johtajien kanssa.

Tässä muutama kohta, joita kannattaa miettiä osana harkintaprosessia, niin et (toivottavasti) joudu katumaan päätöstäsi.

Älä häikäisty!

Varsinkin ensimmäistä kertaa toimitusjohtajaksi nouseva voi häikäistyä pelkästä mahdollisuudesta hypätä urapolulla iso harppaus ylöspäin. Harkitse kunnolla, onko paikka sinua ja sinä paikkaa varten. Siinä auttaa listan seuraava kohta.

Tunne itsesi!

Ei riitä, että tunnet yrityksen ja alan. Sinun pitää myös tietää millainen tyyppi itse olet. Seuraavat kysymykset ovat hyödyllisiä niin pitkän linjan konkarille uuden haasteen edessä kuin ensimmäistä kertaa toimitusjohtajan saappaisiin hyppäävälle.

Tunnetko itsesi? Tunnistatko ja tunnustatko vahvuutesi ja heikkoutesi? Oletko saneeraaja vai myyjä? Johdatko joukkojasi edestä vai oletko mieluummiin taustalla pysyvä valmentaja? Mitkä ovat unelmasi? Organisaatioiden eri tilanteet vaativat erityyppistä johtamisotetta.

Kysy hankalia kysymyksiä rekrytoijalta!

Muista, että paikkaa yritetään myydä sinulle. Konsultti tai rekrytoija ei välttämättä tiedä kaikkea yrityksen tilanteesta. Tai kenties hän yrittää kaunistella totuutta. Älä päästä rekrytoijaa ja hallitusta helpolla, vaan kysy hankalimmatkin kysymykset. Yksi tärkeimmistä on, millaista toimitusjohtajaa yritys todella tarvitsee. Tai ainakin kuvittelee tarvitsevansa. Kuinka sinä sovit tähän profiiliin?

Tee kotiläksyt!

Joskus on käynyt niin, että yrityksen tilanne tulee ensihuuman jälkeen yllätyksenä uudelle toimitusjohtajalle. Näin on yleensä silloin, kun uusi toimitusjohtaja häikäistyy hänelle tarjotusta mahdollisuudesta, ja hyppää ruoriin ennen johdettavan laivan perusteellista kuntotarkastusta. Jo julkisista lähteistä saa paljon kuranttia tietoa. Ovatko talousluvut kunnossa?  Onko isoja riskejä avoimissa projekteissa esim. tietojärjestelmähankkeissa? Mitä haasteita yrityksellä ja toimialalla on tiedossa? Millaiset eväät juuri tällä yrityksellä on haasteiden ratkaisemiseksi?

Tarkista keitä hallituksessa on ja miten se toimii!

Hallitus ja toimitusjohtaja tekevät tiivistä yhteistyötä. On siis tarpeen katsastaa, millainen porukka juuri kyseisessä yrityksessä on koolla. Onko hallituksessa enemmän hallitusammattilaisia vai operatiivisessa toiminnassa olevia? Millainen hallituksen kokoonpano olisi sinulle mieluisa? Mitä odotuksia yhteistyölle on puolin ja toisin? Millaiset toimintatavat tukevat yhteistyötä?

Varmista tukiverkkosi!

Toimitusjohtajan pestin yksinäisyys yllättää yleensä ainakin ensikertalaisen. Nouset sitten firman sisältä tai tulet toimitusjohtajaksi ulkopuolelta, varmaa on, että roolisi muuttuu uuden aseman myötä. Varmista siis, että sinulla on mentori, tai samassa tilanteessa olevia ystäviä, joiden kanssa voit reflektoida ajatuksiasi. Älä jää yksin.

Jos päätät ottaa haasteen vastaan, muista, että sinulta odotetaan uuden organisaation ja tehtävän haltuunottoa 100 ensimmäisen päivän aikana. Hyödynnä etsikkoaikana tarvittaessa palveluita, joiden avulla saat synnytettyä avointa dialogia  ja tietoa toimenpidesuunnitelman laatimiseksi.

Riitta Ahlholm

Riitalla on paljon monipuolista johtamiskokemusta kotimaasta, mutta myös kansainvälisistä organisaatioista. Hän auttaa asiakkaita monenlaisissa johtamisen tilanteissa ja työskentelee Fountain Parkin partnerina.

”Hyvän johtamisen edistäminen on mieluinen tehtävä. Ja joukot tuovat siihen viisautensa aina uudella ja ainutlaatuisella tavalla organisaatiosta riippuen.”

Suosittelemme

Vierasblogi: Uuden toimitusjohtajan viestintävinkit:

Ota tilasi, tee itsesi näkyväksi Onneksi olkoon, sinut on valittu uudeksi toimitusjohtajaksi! Ensimmäiset 100 päivää alkoivat muuten juosta saman tien. Sinä niiden myötä. Saat venyä nykyiseen ja uuteen työhösi, suunnitteluun ja ihmisten kuunteluun, ajatteluun ja lepoon. Seuraavassa seitsemän… Lue lisää!

Strategiadialogi vahvisti ymmärrystä ja auttoi suuntaamaan toimintaa

Opit talteen strategiadialogin käytännön toteutuksesta. Valtiontalouden tarkastusvirasto osallisti sidosryhmät ja henkilöstön laajasti verkon välityksellä. Mitä hyötyä tästä oli Haastattelussa strategiapäällikkö Pirkko Lahdelma  tarkastusviraston toiminnan ytimestä Ruoholahdesta. Hei Pirkko! Olimme… Lue lisää!

Strategian päivittämisessä dialogisuus on valttia

Dialoginen strategiatyö ulottuu arjen tasolle Strategian viemisessä käytäntöön esteiksi nousevat usein arkirutiinit ja kiire. Molemmat asiat kertovat etäisyyksistä – strategioiden etäisyyden arjesta sekä johdon ja henkilöstön maailmojen kohtaamattomuudesta. Dialogisuuden avulla vältetään muutoksen… Lue lisää!