Terveet tilat kehittyvät luottamuksen ja viestinnän avulla

Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS:in ja Kiinteistöalan koulutuskeskus Kiinkon Terveet tilat -selvitykseen osallistettiin OAJ:n sekä Tehyn jäsenet ideoimaan ratkaisuja tukemaan terveitä työtiloja sekä tunnistamaan niitä estäviä tekijöitä. Millä konkreettisilla teoilla ratkaistaan sisäilman ongelmat tulevaisuudessa? Miten järjestöjen edustajien ideat viedään käytäntöön? Haastattelussa Kiinkon toimitusjohtaja Jarno Tuimala, OAJ:n työelämäasiamies Riina Länsikallio sekä Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä.

Miksi terveiden työtilojen kartoittaminen on ollut teille tärkeää? 

Kaija: Saamme jäseniltämme paljon yhteydenottoja sisäilmaongelmiin liittyen. Jotta pystymme vaikuttamaan monella eri rintamalla ja olemaan keskusteluissa mukana, tarvitsemme tutkittua tietoa tueksemme, esimerkiksi tähän Terveet Tilat 2028 -hankkeeseen.

Jarno: Kiinkossa koulutetaan vuosittain 6000 kiinteistö- ja rakentamisalan ammattilaista, joten on tärkeää, että saamme konkreettisia työkaluja sekä käyttäjien näkökulmia omaan koulutukseemme. Kun kehitämme terveitä tiloja ja tunnistamme käyttäjäkokemuksia, voimme tukea ammattilaisten koulutusta. Uskon koulutuksen voimaan.

Mitä mieltä olette osallistavasta tavasta tässä projektissa? 

Riina: Olemme OAJ:ssa osallistavien menetelmien ja yhteistoiminnan kannattajia, osallisuuden ja ennen kaikkea demokratian mahdollistaminen on meille tärkeää. Järjestössämme on pedagogiikan ammattilaisia, joiden kautta syntyy paljon uusia ideoita. Osallistaminen on siis ollut tarkoituksenmukaista.

Oliko tuloksissa jotakin teille uutta tai yllättävää? 

Jarno: Kaikkein suurin yllätys minulle oli se, että kun kysyttiin käyttäjien ongelmanratkaisusta tiloihin liittyen, ratkaistiin ongelmat useimmiten itse tai esimiehen kanssa. Ammattilaisen rooli on ollut ongelmanratkaisussa huomattavan pieni. Tiedot ongelmista tulisi voida jakaa ammattilaisille sekä kuntien tekniselle puolelle, jotta opettajan tai terveydenhuollon ammattilaisen ei tarvitsisi ongelmia ratkoa.

Kaija: Meillä Tehyläisillä vastauksissa nousi esiin ergonomia, joka on tunnistettu kuormitustekijä sekä epäkohta. Yllätyin kuitenkin siitä, että ergonomia nousi esiin sisäilma-asioissa. Odotin keskustelun painottuvan enemmän sisäilman epäpuhtauksiin sekä oireiluun ja sairastamiseen. Meillä on käytössä paljon vanhoja rakennuksia, joihin on hankala mitoittaa esimerkiksi tarvittavia siirtovälineitä.

Miten aiotte viedä saamanne tulokset käytäntöön ja varmistaa terveet työtilat tulevaisuudessa?  

Riina: Organisaatiot liikkuvat hyvin eri tahdissa. Jatkossa meidän täytyy edellyttää sitä, ettei pidetä pelkkiä kauniita juhlapuheita, vaan toimitaan. Kun käyttäjät viestivät rakennuksiin liittyvistä puutteista, tehdään asioiden selvittämiseksi heti korjaavia toimenpiteitä oikeiden ammattilaisten voimin ja tilanteet ratkaistaan faktapohjaisesti. Luottamuksen ylläpitäminen ei ole haastavaa, jos vain halutaan yrittää. Asiat tulee hoitaa avoimesti ja tarvittavaa asiantuntijuutta hyödyntäen. Tarvitsemme uudenlaista otetta kiinteistöistä huolehtimiseen.

Kaija: Meidän tulee panostaa entistä enemmän siihen, että painotamme koulutuksissa ja informoinnissamme vaarojen arvioimisen tärkeyttä, jotta pystyisimme puuttumaan epäkohtiin ennalta.

Jarno: Olemme Kiinkossa luvanneet, että otamme selvityksestä nousseita teemoja osaksi vuosittaisia koulutuksiamme sekä seminaarejamme. Pyrimme tuomaan käyttäjät, omistajat sekä muut ammattilaiset yhteisiin pöytiin keskustelemaan teemoista entistä laajemmin. Näin kannamme oman kortemme kekoon.

Mitä muuta haluaisitte yhteistyöstä vielä mainita?  

Jarno: Olemme tehneet Fountain Parkin kanssa töitä aiemminkin ja niin tulokset kuin menetelmät ovat olleet aina hyviä. Työskentely kanssanne on kivaa.

Riina: Iso kiitos projektipäällikkö Anu Valtarille, hän on tehnyt hienoa työtä ja vienyt tärkeitä asioita eteenpäin. Kiitos kokonaisuudesta ja tämän asian luotsaamisesta.

Kaija: Menetelmänne oli mielenkiintoinen. Olin jossain vaiheessa skeptinen, mutta saimme paljon hyviä vastauksia, joista pystyimme tekemään johtopäätöksiä. Menetelmä oli helppo sekä kevyt vastaajille.

Anu Valtari

”Selkäytimessäni ovat projektit, prosessit ja asiakkaan haasteen ratkaiseminen crowdstormingia hyödyntäen. Tähtäimessä muutoksen aikaansaamisen edistäminen.”

Anu on talviuimari, jolla on hallussa olennaisen sanoman tiivistäminen.

Suosittelemme

Megatrendit 2020 -trendiraporttien lueskelu ei ole ennakointia

Megatrendit tulevaisuuden suunnannäyttäjinä? Kun vuosiluvussa vaihtuu vähintään kaksi merkitsevää numeroa, se jostain syystä käynnistää paljon runsaamman trendiraporttien tulvan kuin normaali vuodenvaihde. Miksi näin? Uskoitpa sitten enemmän lineaariseen tai sykliseen aikakäsitykseen, niin pohjalla on… Lue lisää!

Autuasta elämää dialogin voimin

Tulevaisuuden työelämässä organisaation sydän sykkii dialogille Tilburgin yliopiston professori ja kirjailija Erik Vermeulen herätteli FIBS ry:n Future of Work -tilaisuudessa taannoin meitä kuulijoita siitä, kuinka visionääristen, kapinallisten ja jopa hullujen johtajien aika alkaa olla ohi. Valovoimaisten… Lue lisää!

Positiivista pöhinää päättäjien piirissä – osallisuus edelleen kuntien kuuma peruna

Osallisuus on pop! Viikon verran mietittyäni tulin siihen lopputulemaan, että Kuntamarkkinat osoittivat jälleen kerran toimivuutensa! Virkeällä verkostoitujalla oli kaksi päivää kädet täynnä, kun sai käydä toinen toistaan kiinnostavampia keskusteluja niin kunta- kuin maakuntapäättäjien kanssa. Mahtuipa… Lue lisää!

Koululaiskysely toi tietoa 100 000 koululaisen harrastustoiveista tänäkin vuonna

Haastattelimme opetus- ja kulttuuriministeriön neuvottelevaa virkamiestä Iina Berdeniä pitkän yhteistyötaipaleemme innostamina. Jo kolmatta kertaa toteutettu valtakunnallinen koululaiskysely toi jälleen uutta tietoa koululaisten harrastustoiveista ja ajankohtaisista aiheista, kuten mitä koululaiset toivovat… Lue lisää!

Toimivampi työyhteisö teillekin? Näin vahvistat yhteistä kipinää

Toimiva työyhteisö on kilpailuvaltti Hei johtaja! Oletko kartalla siitä, mikä motivoi henkilöstöäsi parhaiten? Entä tiedätkö, millainen ilmapiiri työpaikalla on viime aikoina vallinnut? Ovatko palautteeseen liittyvät käytännöt kunnossa? Kukkiiko luovuus? Toimiva työyhteisö on monen asian summa.… Lue lisää!

Pää kylmänä ja mieli avoinna johtamisen koukeroissa

Johtamisen koukeroissa voi eksyä loppumattomaan spiraaliin – miten pitää pää kylmänä ja mieli avoinna uudessa pestissä? Tuliko loman aikana otettua vastaan isot saappaat syksyllä jalkaan vedettäviksi? Oliko olo heinäkuun lämmössä vielä varman luottavainen, mutta nyt tositoimien alkaessa pulssi… Lue lisää!