Tulevaisuus häämöttää – kolme syytä viettää Tulevaisuuspäivää

Tulevaisuus häämöttää – kolme syytä viettää Tulevaisuuspäivää

”Miksi meillä pitäisi käyttää hyvää työaikaa johonkin Tulevaisuuspäivään? Kvartaalin viimeinen kuukausi käynnissä, dedikset paukkuu ja laskutusaste laskee, eikä mitään tuollaisia ole mun tuloskortissakaan.”

1. Tulevaisuus vaikuttaa kaikkiin – kenties jo huomenna

Klassinen argumentti ennakoinnin ja tulevaisuustyön puolesta on…pohjimmiltaan pelko. ”Muutosnopeus kasvaa!” ”Toimialat disruptoituvat!”, ”Only the paranoid survive!”. Koska pelottelu yhdistettynä helpottavan ratkaisun tarjoamiseen on ehkä maailman vanhin myyntiargumentti, kilpailun paineessa siinä saatetaan joskus mennä aika pitkälle. On siinä kuitenkin vähän perääkin. Me emme tiedä mitä huomenna tapahtuu, ja vaikka todennäköisyys sanoo, että huominen on suurin piirtein samanlainen kuin tänään, todennäköisyydet voivat olla väärässä. Ja tärkeimpänä: Jos huominen ei ole samanlainen kuin tämä päivä, onko organisaatiosi kellotaajuus sellainen, että voit muuttaa toiminnan uudenlaiseksi saman tien, vai haluaisitko että sinulla on enemmän aikaa valmistautua?

2. Kaikki vaikuttavat tulevaisuuteen

Tulevaisuus ei ole vielä olemassa, se on kirjoittamaton lehti. On erilaisia tulevaisuuteen vaikuttavia tekijöitä, joita voimme ennakoida ja havainnoida: Megatrendejä, toimialan muutoksia, teknologiamuutoksia, sosiaalisia muutoksia ja niin edelleen. Mustat joutsenet ovat saaneet seurakseen vihreät joutsenet. Ne kaikki vaikuttavat eri toimijoihin hyvin eri tavoilla ja voimalla, ja omat tekemiset ja tekemättä jättämiset vaikuttavat loppujen lopuksi enemmän ja suoremmin onnistumiseen, menestymiseen ja pitkäikäisyyteen kuin megatrendit. Onnistumisia voi saavuttaa vaikka toteutuvan megatrendin vastaisella toiminnalla, jos on ajoissa liikkeellä. Avainsana on kuitenkin ”liikkeellä”, ja jotta liikkeestä olisi hyötyä, pitää tietää suunta. Tulevaisuuden ajatteleminen yhdessä on tärkeä osa suunnan määrittämistä.

3. Tulevaisuuden ajatteleminen auttaa jo tänään

Tulevaisuuden ajatteleminen ja siitä keskusteleminen tuo aina esiin asioita, jotka voitaisiin tehdä paremmin jo tänään. Osa tästä johtuu siitä, että tietyillä keskusteluilla organisaatioissa on tapana juuttua kiertämään samaa uraa, ja osa siitä, että nykytilanteen ”vetovoimakenttä” on vain niin vahva ihmisten mielissä: ”Nykyisyyden hirmuvalta”. Mutta kun asiaan tullaan tulevaisuuden ja sen mahdollisten tilojen kautta, jää paljon menneisyyden pohtimista sivuun, ja päästään asioissa eteenpäin tulevien toimenpiteiden ja muutosten kautta. Tulevaisuuden kautta nähtynä jo nykyhetkessä tarpeelliset muutokset alkavat näyttää entistä tarpeellisemmilta.

Lisää aiheesta