Digitalisaatio – miten sitä johdetaan?

Digitalisaatio – miten sitä johdetaan?

Digitalisaatio uudistaa johtamista 

Digitalisaatio aiheuttaa johtamisen mallien ja työn määritelmän uudistamista. Vanhat johtamisen mallit eivät välttämättä päde kun teknologia mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattoman työskentelyn ja asiakkaina onkin koko maailma. Toisaalta pitää panostaa teknologisiin innovaatioihin ja toisaalta johtaa ihmisiä kohti muutosta. Teknologia taitaa kuitenkin olla se helpompi rasti ja suurin osa panostuksesta meneekin asioiden käytäntöön viemiseen.

Joukko  julkisen sektorin johtoa ja asiantuntijoita kuunteli alustuksia ja keskusteli digitalisaatiosta ja sen johtamisesta asiakastilaisuudessamme marraskuussa. Haastattelimme tilaisuuden alustajia, kansanedustaja Harri Jaskaria, Verohallituksen pääjohtajana vuoteen 2012 toiminutta Mirjami Laitista sekä Valtiovarainministeriön kehityspäälliikö Virpi Einola-Pekkistä digitalisaation johtamisesta.

Kansanedustaja Harri Jaskari: Suomi on pieni ja ketterä maa, mutta se vaan ei näytä siltä

Kansanedustaja Harri Jaskari kertoi digitalisaatioon liittyvistä odotuksista valtionhallinnon taholta ja totesi, että hallitusohjelmaa ei ainakaan voi syyttää kunnianhimottomaksi. Pelkästään lupaprosessien sähköistäminen toisi  400 miljoonan euron säästöt ja siinä samassa parempia palveluja kansalaisille. Se tosin edellyttää, että entiset prosessit puretaan ja palveluja kehitetään käyttäjälähtöisesti.  Ja samalla kun luovutaan turhasta sääntelystä ja normeista, säästytään paljolta turhalta työltä.

Katso Harri Jaskarin haastattelu

https://www.youtube.com/watch?v=OvoPyfH6Qis

Mirjami Laitinen: Toiminnan muutos on tärkeä, mutta valitettavasti edelleen mennään tietohallinto edellä

Pitkän uran Verohallinnossa tehnyt pääjohtaja emerita Mirjami Laitinen totesi, että tärkeintä on saada aikaiseksi ajattelutavan muutos. Digitaalisessa maailmassa toteutuskyky korostuu. Suunnittelu ja toteutus on saatava toimimaan rinnakkain. Ketteryyttä ja uskallusta vaaditaan enemmän ja enemmän.

Johtamisen suuri haaste on, että asioita on menossa samanaikaisesti hirvittävä määrä. Niinpä hyvä esimiestyö korostuu tulevaisuudessa, sillä koko porukka pitää saada mukaan muutokseen.

Katso Mirjami Laitisen haastattelu

https://www.youtube.com/watch?v=Xc8iTmN7aLE

Virpi Einola-Pekkinen: Kun meillä puheenaiheena on digitalisaatio, puhutaan muualla maailmassa muutoksesta

Valtiovarainministeriön kehittämispäällikkö Virpi Einola-Pekkinen korosti, että digitalisaatio on poikkihallinnollista ja vaatii myös uudenlaista yhteistyötä ja verkostomaista toimimista yli hallinnon rajojen.  Kansalaisten, yritysten ja muiden tahojen asioinnin kautta asiaa ajateltaessa tämä on käytännössä ainoa tapa onnistua.  Valtiohallinnon henkilöstöstrategiassa onkin keskeistä se, miten varmistetaan että henkilöstöasiat ja johtaminen tukevat tulevaa tavoitekuvaa.

Katso Virpi Einola-Pekkisen haastattelu

https://www.youtube.com/watch?v=Fmi-HafO_gs

Lisää aiheesta