Positiivista pöhinää päättäjien piirissä – osallisuus edelleen kuntien kuuma peruna
![Positiivista pöhinää päättäjien piirissä – osallisuus edelleen kuntien kuuma peruna](/cache/media/y/yhteistyö-2-1024x564.139ecfc18897e46790dede29ff781e81.jpg)
Osallisuus on pop!
Viikon verran mietittyäni tulin siihen lopputulemaan, että Kuntamarkkinat osoittivat jälleen kerran toimivuutensa! Virkeällä verkostoitujalla oli kaksi päivää kädet täynnä, kun sai käydä toinen toistaan kiinnostavampia keskusteluja niin kunta- kuin maakuntapäättäjien kanssa. Mahtuipa joukkoon myös liuta valtionhallinnon terävintä kärkeä. Keskustelut jättivät jälkeensä päätelmän siitä, että kuntalaisten osallisuus on edelleen pop.
Meneekö tehty työ hukkaan?
Keskustelujen yleistunnelma oli selkeästi varovaisen toiveikas. Kaikki eivät tietenkään tykkää, mutta konsensus tuntui olevan selkeästi sen puolella, että ”hyvä kun SOTEMAKU-valmistelusta on nyt MAKU mennyt”. Haiskahtaa keskittymiseltä olennaiseen ja pyrkimykseltä kipeästi kaipaamamme sote-uudistuksen lävitse saamiseen.
Turhautumista ja huolta oli kuitenkin ilmassa. Tehdyn työn pelätään edelleen menevän hukkaan. Esimerkiksi yksistään Pirkanmaan muutosjoukko ehti tuottaa yli 5 000 sivua selvityksiä, tietoa, näkemystä ja kokemusta. Tanakka tietopaketti siis, jota muutosjohtaja Jaakko Herrala Kuntamarkkinoilla ansiokkaasti mainosti kaikkien hyödynnettäväksi. Muiden SOTEMAKU-muutosorganisaatioiden tuottamia aineistomääriä en tiedä, mutta paljon niitä on. Toivottavasti kaikista aineistoista otetaan irti mitä niistä suinkin on saatavissa.
Osallisuus vie päätöksentekoa eteenpäin
Myös Kuntamarkkinoilla peräänkuulutettiin osallistamisen ja yhteiskehittämisen tärkeyttä. Hyvä! Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vannotti toisen markkinapäivän puheessaan, että esim. soten valmistelussa alueelliset erityispiirteet huomioidaan ja niiden selvittäminen tehdään yhdessä kuntien ja keskeisten tahojen kanssa. Aika näyttää mitä se oikeasti tarkoittaa, mutta ainakin selvittämisen keinovalikoima on kirjava. Viisautta, harkintaa ja visionäärisyyttä tarvitaan, jotta tulee valituksi parhaat konstit.
Rohkenen tässä kohden esittää, että yhdessä selvittäminen – ainakin aluksi – tarkoittaa sitten oikeasti laajapohjaista dialogia. Vuoropuhelua, jossa ilman ylhäältä syötettyä ja valmiiksi pureskeltuja vastauksia, kaikilla osallisilla on mahdollisuus sanoa sanottavansa sekä rikastaa toistensa että omia näkemyksiään. En kuitenkaan tarkoita, että kaiken aikaa pitäisi kaikkien kanssa kaikesta keskustella. Siitä ei tule sitten kerrassaan yhtään mitään jos jokaisen asian alistaa yleiselle keskustelulle. Tuloksekas osallistaminen on yksinkertaisimmillaan kuin suppilo, jonka lävitse tieto johdetusti kulkee ja kiteytyy.
Eteenpäin sanoi julkishallinto lumessa
Kenties edellisten hallitusten sote-uudistusyritykset – olisiko 7 kpl – ovat osin kaatuneet siihen, että valtion vinkkelistä kaikki kunnat nähdään samanlaisina. Aivan kuten kunnista katsoen valtio nähdään yhtenä klönttinä, joka yrittää nyt taas viedä puolet kunnan budjetista. Onko erottelun aika vihdoin ohi? Ollaanko nyt aidosti menossa kohti yhteistä näkemystä? Onko asiakas nousemassa vihdoin keskiöön? Itse tahdon uskoa, että on! Ainakin valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton yhteinen Julkisen johtamisen kehittäminen -projekti antaa niin ymmärtää. Aivan kuten valtiovarainministeriön Kari Hakarin vetämä julkisen hallinnon strategiaprosessikin.
Kyllä tästä vielä hyvä tulee; sotesta ja siinä sivussa muusta maailmasta myös.