Miten kohdata tulevaisuus pää pystyssä? Ennakoi, ystävä hyvä!
Miten tehdä päätöksiä epävarmoissa tilanteissa?
Tulevaisuus mietityttää. Seurasin pääsiäisenä verkon välityksellä Global Foresight Summitia, joka oli täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia puheenvuoroja mm. megatrendeistä, mahdollisista tulevaisuuksista sekä niiden ennakoimisesta. Tapahtuman tarkoituksena oli lisätä tietoisuutta strategisesta ennakoinnista sekä tulevaisuuslukutaidosta erityisesti liiketoiminnan, innovaatioiden, tutkimuksen sekä lainsäädännön parissa toimivien keskuudessa.
Tapahtuma tuntui tuovan mukavasti lohtua tähän kummalliseen tilanteeseen. Itselleni, kuten varmasti monelle muullekin, tulevaisuuden suunnittelu ja ennakointi on sekä innostavaa että tärkeää. Nykyhetken ”eletään päivä kerrallaan” ajatusmalli tuntuu vieraalta. Oli siis äärimmäisen helpottavaa kuulla futuristien ajatuksia siitä, miten voisin kotisohvaltani varautua tulevaisuuteen epävarmasta tilanteesta huolimatta.
Tanssii tulevaisuuksien kanssa?
Vaikka kolmipäiväinen Summit toi mitä maineikkaammat tulevaisuudentutkijat puheenvuoroineen saatavilleni, jäi yksi puheenvuoro erityisesti mieleeni.
Mieltäni ja tanssijalkaani lämmitti saksalaisen futuristi Tanja Schindlerin alustus, jossa hän kehotti suhtautumaan epävarmaan tulevaisuuteen kuin uuden tanssin opetteluun. En itse ole kummoinenkaan parkettien partaveitsi, mutta kuunnellessani Schindleriä ymmärsin nopeasti vertauksen idean, ja koin ahaa-elämyksen.
Schindlerin mukaan epävarmuuden sietäminen on kuin tanssimista vieraan musiikin tahtiin. Uuteen rytmiin pääseminen vaatii kykyä sisäistää ja laskea musiikin tahti, oli musiikki sitten reggaeta, poppia tai teknoa. Eli mitä paremmin pystymme mukautumaan tilanteisiin, joita on vaikeaa ennustaa, sitä varmempi olo meillä on taklata epävarmuutta. Schindlerin vertauksessa tanssilattian omistaa lopulta se, jolla on askel hallussa, joka tanssii useamman parin kanssa, ja joka on kerännyt kokemusta ennakoimalla sekä ohjaamalla liikkeiden kulkua jatkuvasti muuttuvalla tanssilattialla.
Tulevaisuuksien ennakoinnin kannalta tämä tarkoittaa, että
- ideoimalla erilaisia tulevaisuuksia avoimin mielin eri ennakointityökaluja ja yhteisöjä hyödyntäen
- ja ajattelemalla itselleen ihanteellisinta tulevaisuuskuvaa ja liikkumalla sitä kohti
- kasvaa myös resilienssi sekä kyky navigoida odottamattomissa tilanteissa
- sekä uskallus tehdä ripeitä päätöksiä lannistumatta haasteista ja muuttavasta pelikentästä
Tulevaisuus tehdään yhdessä – virittäydy muutokseen vaikka verkon välityksellä
Nyt jos koskaan kannattaa siis tarttua kollegaa tai ystävää virtuaalihihasta ja tanssahdella hetki vaikka Teamsissa. Käsillä oleva tilanne voi tuntua lannistavalta, mutta sen läpi ei tarvitse kulkea yksin – tulevaisuuden tarjoamien vaihtoehtojen pallottelu yhdessä auttaa reagoimaan, kun todellinen muutos on käsillä. Miettikää, mitä tulevaisuus voisi parhaimmillaan olla. Presidentti Mauno Koiviston sanoin: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”
Voit tutustua Tanja Schindlerin puheenvuoroon kattavan blogin muodossa tästä. Jos taas kaipaat apua tulevaisuuksien ennakointityöhön, ole toki yhteydessä asiantuntijoihimme!