Näin toimii uuden ajan strategian virkistys

Näin toimii uuden ajan strategian virkistys

Strategian virkistys varmistaa, että emme jää vanhenevan strategian loukkuun. Perinteisesti strategian uudistamisen yhteydessä on puhuttu strategian päivityksestä, jolloin kyseessä on ollut usein varsin raskas ja mittava toimintaprosessi. Nopea virkistysprosessi on päivitykseen verrattuna joustavaa ja ketterää toimintaa.

Olen koonnut tähän kolme vinkkiä, joilla strategian virkistys pääsee alkuun.

Vinkki 1. Kirkasta tulevaisuus

Pysähdy hetkeksi tulevaisuuden ääreen. Tarkista miltä toimintaympäristö tänään näyttää, ja mitä uutta sinne on tullut viime kuukausina. Valitse sopiva työtapa, jolla saat tehokkaasti ymmärrystä tulevaisuudesta. Virkistyksen työkaluina voivat toimia esimerkiksi digiworkshop, skenaariopaja tai lähiennakointityö tulevaisuuden asiakkaiden, bisneskumppaneiden ja oman väen kanssa.

Vinkki 2. Varmista toiminta

Onko strategian painopisteiden tekeminen edennyt: mitä on saatu valmiiksi, mikä on kesken ja mitä uutta pitäisi aloittaa tulevaisuuden tarkastelun tulosten myötä? Muista, että yksittäinen organisaation osa voi vuodessa tehdä ja saada aikaiseksi 4-6 strategista asiaa. Tarkista siis, ettei kehittämisen paine tukahduta arjen toimintaa.

Vinkki 3. Strategian virkistys energisoi tekijät

Tuloksellisen työn kaava kertoo, että tulosta syntyy kun osaaminen, motivaatio ja johtaminen ovat kohdallaan. Määritä tulevaisuustiedon valossa yhdessä henkilöstön kanssa yhteinen osaamisenne. Muotoile osaamiskimppu, joka on ainutlaatuinen, asiakkaalle lisäarvoa tuottavaa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia avaavaa. Varmista, että jokaisella henkilöstön jäsenellä on vähintään palanen tästä kimpusta hallussaan.

Strategian virkistys toimii piristysruiskeena

Strategian virkistys on piristysruiske koko organisaatiolle – myös johdolle ja hallitukselle, jolta edellytetään uudenlaista kykyä nopeampaan päätöksentekoon ja halua heittäytyä itse mukaan aktiiviseen strategiatyöhön.

Löytyykö teiltä toimintamalleja ja työkaluja nopeaan ja tehokkaaseen strategian virkistämiseen? Kaipaako toimintanne ennakoivaa tulevaisuusotetta? Entä edistymisen mittarointi, tarvitsevatko ne tuuletusta ja uudistamista?

Verkkopohjaisten palveluiden hyödyntäminen voi viedä strategiasi uudelle tasolle nopeasti ja helposti. Metodia tärkeämpää on tietysti se, että ylipäätään ryhdytään toimeen. Strategian virkistys palvelee tehtävän työn näkyväksi tekemistä ja tehdyn työn suuntaamista entistä fiksummin. Lisäksi se antaa mahdollisuuden kyseenalaistaa valittua suuntaa ja tekemisiä hienovaraisesti. Jatkuva parantaminen vaatii kiteyttämistä, yksinkertaistamista, järjen ja tunteen yhdistämistä.

P.S. Mietitkö miksi strategia ei toteudu? Lue blogistamme 5 yleistä syytä.

Lisää aiheesta