Toimivampi työyhteisö teillekin? Näin vahvistat yhteistä kipinää

Toimiva työyhteisö on kilpailuvaltti

Hei johtaja! Oletko kartalla siitä, mikä motivoi henkilöstöäsi parhaiten? Entä tiedätkö, millainen ilmapiiri työpaikalla on viime aikoina vallinnut? Ovatko palautteeseen liittyvät käytännöt kunnossa? Kukkiiko luovuus? Toimiva työyhteisö on monen asian summa.

Pienimuotoinenkin kuulostelu ja selvitystyö on välillä paikallaan kun halutaan, että työyhteisön arki porskuttaa hyvällä vireellä eteenpäin. Yhteinen kipinä voi olla pienistä tekijöistä kiinni, joten esimerkiksi näihin teemoihin tarttumalla voit saada aikaan huomattavan positiivisia vaikutuksia työyhteisössä.

Kaikki lähtee motivaatiosta ja merkityksestä

Työelämän muuttuessa pirstaleisemmaksi ja monisyisemmäksi hakevat ihmiset työltään yhä enemmän merkityksellisyyttä. Kun töissä vietetään noin kolmasosa tai jopa puolet päivästä, on äärimmäisen tärkeää, että työntekijät tuntevat kädenjäljellään olevan väliä. Ihmiset pyrkivät usein hahmottamaan millaisia vaikutuksia omalla työnteolla ja sen tuloksilla on ympäröivään maailmaan, joten johdon kannattaa alusta asti sanoittaa se selkeästi.

On aina hyvä vääntää rautalangasta, miten organisaation arvot ja periaatteet tekevät maailmasta paremman paikan, ja miten yksilö voi omalla työpanoksellaan tukea yhteisiä tavoitteita. Kun työntekijöille on selvää, mitä lisäarvoa oma tekeminen tuo suuremmassa mittakaavassa, on heitä helpompi motivoida oppimaan uutta ja kehittämään osaamistaan. Kun tämän lisäksi myös esimiehelle on selvää, mitkä asiat saavat kunkin työntekijän kukoistamaan, ollaan voitokkaassa tilanteessa.

Palautetta pöytään

On selvää, että organisaation palautekulttuuri vaikuttaa voimakkaasti työyhteisön toimivuuteen. Kaikki tarvitsevat palautetta kehittyäkseen – ilman palautetta ollaan umpikujassa, ja epävarmuus tekemistä kohtaan kasvaa. Palaute tulee aina kohdistaa tekemiseen, ja sitä tulisi antaa riittävän usein selkeällä sanoituksella. Avoin palautekulttuuri rakentuu vain palautetta antamalla ja pyytämällä, vahvuuksia huomioiden ja parannusehdotuksia jakaen.

Luottamuksen ilmapiiriä luo ratkaisukeskeinen asenne ja ajan ottaminen tilanteille, joissa on tarpeen antaa korjaavaa ja tekemisen suuntaan puuttuvaa palautetta. Kollegan kiittämisestä ja positiivisen palautteen antamisesta kannattaa sen sijaan tehdä arjen tapa. Kiva kommentti ohimennen ei maksa mitään, ja voi huomaamatta jalostua itseään ruokkivaksi kierteeksi.

Anna luovuuden kukkia turvallisissa tiloissa

Luovuuteen ja innovointiin kannustava yhteishenki vahvistuu, kun pidetään huolta työpaikan psykologisesta turvallisuudesta. Turvallisuuden tunnetta tuetaan jakamalla onnistumisia ja epäonnistumisia avoimesti yhteisön jäsenten kesken, ottamalla ideat ja ajatukset vähättelemättä vastaan ja tekemällä kunnioittavasta ja avoimesta vuorovaikutuksesta tärkeä osa jokapäiväistä työtä.
Jos virheitä ja epäonnistumisia siedetään organisaatiossa heikosti, ei henkilöstökään innostu kokeilemaan vaihtoehtoisia tekemisen tapoja. Uudet innovaatiot ja uljaat toimintatavat eivät rakennu rutiineja toistelemalla, vaan kokeilemalla ja välillä epäonnistumalla.

Jos organisaatiossasi on tarvetta vahvistaa työyhteisön kipinää ja tekemisen meininkiä, olemme apunasi mielellämme.

Linnea Pitkänen

Linnean vastuualueet liittyvät myyntiin ja markkinointiin, ajoittain hän häärii myös asiakasprojektien parissa. Hän on kiinnostunut eri työelämän ilmiöistä, ja haastaa itseään mielellään asiassa kuin asiassa. Linnea nauttii erityisesti muiden auttamisesta ja yhdessä tekemisestä. LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/linnea-pitk%C3%A4nen/

Suosittelemme

Megatrendit 2020 -trendiraporttien lueskelu ei ole ennakointia

Megatrendit tulevaisuuden suunnannäyttäjinä? Kun vuosiluvussa vaihtuu vähintään kaksi merkitsevää numeroa, se jostain syystä käynnistää paljon runsaamman trendiraporttien tulvan kuin normaali vuodenvaihde. Miksi näin? Uskoitpa sitten enemmän lineaariseen tai sykliseen aikakäsitykseen, niin pohjalla on… Lue lisää!

Autuasta elämää dialogin voimin

Tulevaisuuden työelämässä organisaation sydän sykkii dialogille Tilburgin yliopiston professori ja kirjailija Erik Vermeulen herätteli FIBS ry:n Future of Work -tilaisuudessa taannoin meitä kuulijoita siitä, kuinka visionääristen, kapinallisten ja jopa hullujen johtajien aika alkaa olla ohi. Valovoimaisten… Lue lisää!

Positiivista pöhinää päättäjien piirissä – osallisuus edelleen kuntien kuuma peruna

Osallisuus on pop! Viikon verran mietittyäni tulin siihen lopputulemaan, että Kuntamarkkinat osoittivat jälleen kerran toimivuutensa! Virkeällä verkostoitujalla oli kaksi päivää kädet täynnä, kun sai käydä toinen toistaan kiinnostavampia keskusteluja niin kunta- kuin maakuntapäättäjien kanssa. Mahtuipa… Lue lisää!

Koululaiskysely toi tietoa 100 000 koululaisen harrastustoiveista tänäkin vuonna

Haastattelimme opetus- ja kulttuuriministeriön neuvottelevaa virkamiestä Iina Berdeniä pitkän yhteistyötaipaleemme innostamina. Jo kolmatta kertaa toteutettu valtakunnallinen koululaiskysely toi jälleen uutta tietoa koululaisten harrastustoiveista ja ajankohtaisista aiheista, kuten mitä koululaiset toivovat… Lue lisää!

Pää kylmänä ja mieli avoinna johtamisen koukeroissa

Johtamisen koukeroissa voi eksyä loppumattomaan spiraaliin – miten pitää pää kylmänä ja mieli avoinna uudessa pestissä? Tuliko loman aikana otettua vastaan isot saappaat syksyllä jalkaan vedettäviksi? Oliko olo heinäkuun lämmössä vielä varman luottavainen, mutta nyt tositoimien alkaessa pulssi… Lue lisää!

Muodottomasta taikinamöykystä kauniiksi kakuksi julkisen toimijan ja asiantuntijan yhteistyöllä

Mitä saadaan, kun julkisen toimijan ja asiantuntijan viisaat päät lyödään yhteen? Tässä tapauksessa parhaita mahdollisia palveluita ikääntyneille. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä halutaan varmistaa, että ikääntyneiden palvelut toimivat parhaalla mahdollisella tavalla tukemassa ikäihmisten… Lue lisää!