Tuleva hallitus, kansa on puhunut – Byrokratian karsiminen auttaa menestymään
Hallitus + kansankäräjät?
Hallitus kokoaa voimiaan kansan ideoidessa sille parannusehdotuksia. Toteutimme viime keväänä Helsingin Sanomien kansankäräjät, jossa kansalaiset ideoivat parempaa Suomea. Aihe on jälleen ajankohtainen, kun uutta hallitusta kasataan ja otetaan suuntaa kohti tulevia päätöksiä. Vastaukset ovat edelleen relevantteja, sillä Suomen taloudellinen tilanne on viime keväästä heikentynyt, sote- ja kuntauudistukset kompuroivat ja Venäjän tilanne kurittaa kaupankäyntiä ja ulkosuhteita.
Hei hallitus, kansa on puhunut!
Kansankäräjien osallistujat olivat yksimielisesti byrokratianvastaisia. Yhteiskuntaa säänteleviä normeja on vastaajien mielestä liikaa ja yksilönvapautta sekä tulkinnanvaraisuutta liian vähän. Karsinnan kohteeksi laitettaisiin niin elinkeinoelämää kuin vapaa-aikaakin sääteleviä sääntöjä. Lisää lakeja ei kaivannut kukaan.
”Byrokratiaa ja sääntelyä pitäisi vähentää melkeinpä jokaisella elämänalueella. Holhousmentaliteetti tukahduttaa yksilön vapauksia, luovuutta ja mahdollisuutta toimia vapaasti niin elinkeinoelämässä kuin vapaa-ajallakin.”
”Valtava määrä käytännöstä irtaantuneita lupahakemuksia ja säädöksiä, rajoituksia yrittämiselle, rajoituksia nautintoaineiden käytölle ja myynnille, moninkertainen verotus, raskas ja tarpeeton byrokratia.”
”Suomalaiset virkamiehet ovat myös hyvin vastuuntuntoisia tehtävissään ja lukevat ohjeistuksia kuin piru raamattua (luonnollisesti, jottei joutuisi itse vastuuseen virkavirheistä), joka johtaa tilanteisiin, joissa maalaisjärki on hylätty kokonaan.”
Toiseksi tärkeimpänä kehittämiskohteena kansankäräjät piti yrittäjyyttä. Kasvun ja menestymisen mahdollisuudet nähdään yrittämisessä. Yrittämisen lisääminen asenneilmapiirin muutoksen kautta, opetusta peruskoulutasolta ja yrityksen ja erehdyksen salliva ilmapiiri. Verotus ja byrokratia nähdään suurimpina yrittämisen esteinä.
Karsintaa ehdotettiin yritystukiin, jotka tulisi kohdentaa alkaviin menestystarinoihin vakiintuneiden bisnesten sijaan. Myös keksintöjen kaupallistamiseen kaivataan osaamista sekä pienyrittäjille tukea ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.
Asenneilmapiiri ja yhteisöllisyys nostivat päätään kolmanneksi tärkeimpänä aiheena. Vastaajat kaipaavat mahdollisuuksiin uskovaa yhteistä asennetta melankolian, ahtaiden mielipiteiden ja liiallisen sääntöjen kunnioituksen sijaan. Ydinajatuksena on, että jos kukaan ei usko itseensä ja unelmiinsa, tämä maa jää jumittamaan lamaan ja autioituu. Kaivataan myös enemmän vastuunkantoa henkilökohtaisesti ja yhteisötasolla. Luovuus ja kokeilunhalu kukoistamaan, sitä Suomi vastaajien mukaan tarvitsee.
Tulokset puhuvat puolestaan
Lue esitykseni Suomen sivistys 2020 – Visioita tutkimustulosten pohjalta, jonka esittelin Opetushallituksen Kerhotoiminnan ajankohtaisseminaarissa 28.4.2015
http://http://www.slideshare.net/FountainPark/suomensivistys2020-web
Lue myös HS kuukausiliitteen juttu kansankäräjistä: http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1409718079418
Mikäli yhteiskehittäminen ja eri ryhmien osallistaminen on sinulle ajankohtaista, tutustu palveluihimme tai ota meihin yhteyttä!